Voor de ontvangst van satelliet kanalen in Nederland heb je nodig:
Vrij zicht op het zuiden (onder een hoek van ca. 30 graden omhoog)
- Een televisie
- Een schotel
- Een ontvangstkop (LNB)
- Eventueel: een motor tbv een draaibaar systeem
- 2 F-connectoren en goed afgeschermde coax
- Een ontvanger
- Eventueel: een smartcard voor de gecodeerde kanalen
Afhankelijk van de wens om gecodeerde kanalen te kunnen zien, heb je wellicht een smartcard nodig voor de zenders die je wilt decoderen.
Vrij zicht op het zuiden
:
Onder een hoek van ca.30 graden vanaf het punt waar je de schotel gaat ophangen, MOET je vrij zicht hebben. Geen bomen, geen muur, niets. Gewoon vrij zicht. Ter hoogte van de schotel moet je op ca. 30 graden onbelemmerd de lucht kunnen zien (zie ook de pagina 'Installatie en andere vragen')..
Een televisie:
Dit spreekt voor zich. Het beste is een TV met een SCART aansluiting, liefst zelfs een Svideo of C/Y-aansluiting. De beeldkwaliteit die dan verkregen wordt is zo veel mooier dan een gemiddeld kabel signaal dat sommigen alleen hiervoor al een satellietset kopen. Om het geheel echt áf te maken zou je kunnen denken aan een losse versterker, zodat de digitale geluiden (uiteindelijk in CD kwaliteit!) het beste tot z'n recht komen.
Een schotel
:
Een schotel is heel belangrijk, maar eigenlijk is het het simpelste stukje techniek in de installatie. Een schotel is niet veel meer dan een reflecterende plaat van een zeker materiaal (staal, plastic, maar zou theoretisch ook glas kunnen zijn), die zo gevormd is, dat signalen die hierdoor worden gereflecteerd, op één punt ergens voor de schotel worden gefocusseerd. Hoe groter de schotel is, des te meer signaal wordt opgepikt van het punt waar de schotel naartoe staat gericht.
Voor Nederland is een 55cm schotel voldoende. Ga je naar het buitenland of wil je naast Astra ook Hotbird of andere satellieten ontvangen, moet je een tenminste een 80cm schotel gebruiken. Groter kan nooit kwaad, kleiner wel. Je zult overigens aan de beeldkwaliteit niet merken dat een schotel te klein is. Omdat satelliet tv digitaal is, is er niets tussen géén beeld en perfect beeld. Als het signaal tijdelijk (minder dan een seconde) te zwak is, kan z.g. blokvorming optreden, dus in het beeld verschijnen gekleurde vierkantjes, maar dit moet of vrijwel direct weer opgelost zijn, of het beeld zal helemaal wegvallen.
Bij een (flinke!) regenbui kan het zijn, dat de regendruppels die naar de aarde vallen zóveel van het satelliet signaal terugkaatsen, dat ook het beeld wegvalt. Bij een grotere schotel zal dit effect minder zijn, maar als het hard genoeg regent (je krijgt dan wat genoemd wordt een 'regenscherm') zal het beeld tóch wegvallen. Normaal gesproken duren dit soort periodes in Nederland nooit veel langer dan een seconde of 30 (om aan te geven dat een grotere schotel in zo'n geval geen verschil maakt: ook het kabel signaal kan op zo'n moment gedurende korte periode uitvallen!)
Wil je gebruik maken van een draaibare opstelling en dus ook naar satellieten wilt gaan 'kijken' die een wat zwakker signaal uitsturen, is het aan te raden om een grotere schotel te nemen, 110cm is daarbij het absolute minimum om een fatsoenlijk rendement te krijgen uit de kosten en moeite voor een dergelijke opstelling! Hou er rekening mee, dat een 110cm schotel echt onder de categorie GROOT valt, nogal wat wind kan vangen en dus niet op een los 'paaltje' in de tuin kan staan. Stevige opstelling hierbij is vereist!
Nieuw is ook nog de z.g. Tri-satelliet schotel die wij in ons assortiment hebben. Dit is een ovale schotel, met de mogelijkheid om 3 satellieten in een vaste opstelling te ontvangen. Op de schotel bevinden zich 3 'lnb's' (zie hieronder) die elk onder een bepaalde hoek in de schotel kijken. Hierdoor kunnen ook satellieten worden 'gezien' waar de schotel niet helemaal naar gericht staat, maar kunnen ook signalen worden ontvangen van satellieten die een klein stukje ernaast staan! Het voordeel is dat je met één schotel meerdere satellieten kunt ontvangen, zonder dat je de schotel hoeft te draaien. Het prijsverschil tussen een 3sat schotel en een schotel voor 2 satellieten is een paar tientjes en je zou dan bijvoorbeeld op astra2 de ca. 250 vrije engelse kanalen (incl. 4 BBC's en een aantal ITV zenders) kunnen kijken, op Astra het Nederlandse en West-Europese pakket en op hotbird wat 'extra' zender.
Eventueel: een motor
Een rotor (motor besturing om de schotel in positie te draaien), heeft vergaande gevolgen voor zowel de installatie als het gebruik ervan. Omdat veel satellieten een grotere schotel vergen, is het sowieso noodzakelijk een grotere schotel te gebruiken. Ook de installatie van een dergelijk systeem is vele malen lastiger dan een vaste opstelling, omdat de 'baan' van de satellieten correct moet worden gevolgd, naar mate men oost of westelijker draait. Als de hoek van de rotor in relatie tot de hoek van de schotel niet correct staat afgesteld, worden maar een beperkt aantal satellieten correct ontvangen.
Daarnaast moet je rekening houden met een behoorlijke wachttijd, voor de schotel in positie staat. van oost naar west draaien kan al gauw zo'n 30 seconden duren, dus ook de 'zap-lijst' moet slim zijn ingedeeld. Staan de kanalen niet in een handige volgorde, zit men op een avond meer te wachten dan te kijken...
Als laatste moet je niet vergeten dat een rotor een mechanisch geheel is, dat aan slijtage onderhevig is! Een monoblock lnb voor Astra/hotbird ontvangst schakelt elektronisch, dus dat kan jaren mee, een motor die een vertikaal geplaatst stalen blad tegen de wind in moet rondslingeren heeft even wat meer te doen!
Een rotor kan een DiSeqC aansturing hebben (één draad, geschakeld via de lnb-coax) of een meerdraads besturing (apparte kabel vereist!). Let er op, dat de ontvanger die je uiteindelijk kiest, kan werken met het type rotor dat je kiest.
Wij adviseren een rotor alléén te nemen, als het écht noodzakelijk is! Een rotor nemen 'omdat je het niet zeker weet' zal in de praktijk bijna altijd tot teleurstelling leiden, omdat je door het draaien geen tijd meer hebt om te kijken of door het kijken geen tijd om te draaien! Daarnaast is de eerder genoemde installatiemoeite absoluut iets dat bij zowel ervaren als onervaren hobbyisten tot behoorlijke hoofdbrekens kan leiden!
Als je een rotor gaat gebruiken, zorg er dan voor dat de schotel wat kleiner bemeten is dan de maximale grootte die de rotor kan hebben, dit komt de levensduur van de rotor zondermeer ten goede. Daarnaast is het belangrijk te weten wat voor type rotor geschikt is voor je ontvanger.
Een ontvangstkop
:
De eigenlijke antenne, want de schotel is feitelijk alleen maar een reflector voor het signaal wat in de ontvangskop (officiële naam Low Noise Blok, of LNB) wordt opgevangen. De term ruisgetal, uitgedrukt in dB's (decibellen) hoort hierbij en stelregel is: hoe lager hoe beter.
Acceptabel voor digitale ontvangst is 0.6 of 0.5 dB.
Als je gebruik maakt van een vaste opstelling voor bijv. alleen astra, is een gewone, universele LNB prima geschikt. Ook voor een rotor opstelling is een universele LNB prima. Een 'analoge' lnb, een lnb uit de tijd dat satelliet signalen vooral analoog waren, voldoet niet voor digitale ontvangst, omdat het ontvangst gebied, de ontvangstfrequentie, beperkter is dan die van een universele, of digitale lnb. Een universele, of digitale lnb kan overigens wél prima op een analoge ontvanger worden gebruikt!!
Een LNB kijkt altijd precies haaks naar de schotel, tenzij je een dubbelkops LNB gebruikt (of bij gebruik van een Tri-satellite schotel). In het laatste geval kijkt de lnb onder een hoek in de schotel en ziet zo een andere satelliet dan waar de schotel op gericht staat. Deze hoek kan overigens niet oneindig groot zijn, als je in een echte spiegel kijkt is er ook een moment waarop de reflectie dusdanig wordt verstoord, dat je eigenlijk niets meer ziet. Afhankelijk van de schotel is deze maximale hoek ca. 15 graden.
Een Monoblock LNB biedt uitkomst, slechts 1 kabel wordt aangesloten en het schakelgedeelte zit in de LNB zelf. De 2 'feedhorns' zitten onder een vaste hoek op de lnb en zijn zo in staat om bijv. astra en hotbird met een vaste opstelling te ontvangen. De ontvanger moet wél geschikt zijn voor DiSeqC besturing en het is niet mogelijk met een monoblock bijv. de astra2 te kunnen ontvangen, of om later uit te breiden naar 3 satellieten!