Specificaties en test
SAB Android HD




De Menu en (huisje) Home knoppen zijn even wennen want MENU gaat dus niet naar het menu maar brengt de scherm instellingen naar voren, het huisje zorgt dat je bij de instellingen van de ontvanger kunt komen. We kijken nog eens naar de afstandsbediening:





































Sab Android App Menu
Sab Android LNB Menu
Sab Android diseqc Menu
Sab Android  system Menu
Sab Android  picons downloaden
Sab Android  kanalenlijst zonder picons
Sab Android  kanalenlijst met picons
SAB android onscreen display
SAB android RF afstandsbediening
Technische specificaties:

Main Processor  Dual core Cortex-A9 CPU up to 1.5Ghz
Flash Memory              SPI Flash:2Mbytes; Nand Flash :8Gbytes
DDR SDRAM            1GBytes
Tuner Type            DVB-S/DVB-S2
Input Connector            F-type,Connector,Female
Input Voltage            DC 12V/2A
Power Consumption      MAX:20W, Standby:<0.5W
Remote                        2.4G RF,support mouse and G-sensor
S/P DIF                       Digital Audio or Dolby Digital Bit Stream Output
Network              Lan:100Mbit
Wlan:                          IEEE802.11 b/g/n,up to 150Mbps high-speed
SD                       Micro SD
USB                       One USB 2.0 host and one USB OTG
HDMI                       VER1.4,TypeA
Operation Temperature 0
?~+45?
Storage Temperature -10
?~+70?

Prijs:
€ 199,- (webshopprijs)
€ 235,- (Roleba service prijs)
Wat een bijzonder aparaat! Eindelijk weer eens iets nieuws onder de zon, want nieuw is het zéker.

Het eerste wat opvalt is de vreselijk mooie doos, die doet denken aan Apple produkten. Maar ook het apparaat zelf lijkt te zijn geinspireerd op het succes van Apple, de bijgeleverde kabeltjes zijn van hoge kwaliteit en wit en alles is compleet. Zelfs een hoofdtelefoon ontbreekt niet. Het duurde even voor we door hadden dat die in de afstandsbediening moest en dat is wel zo handig, want waar de afstandsbediening is, zijn meestal je oren ook. Allemaal draadloos natuurlijk, maar niet zomaar draadloos, RF draadloos, want het is tevens een muis: door de afstandsbediening door de lucht te bewegen, kun je de aanwijzer (zo bleek) op het scherm bedienen. Maar eerst moesten we de in de verpakking ontbrekende batterijen plaatsen. De volgende verrassing: achter het batterijklepje zit een (via de usb poort) oplaadbare batterij! Een druk op de aan/uit knop brengt de afstandsbediening tot leven en.. hij trilt! Een motion feedback afstandsbediening, hoe verzin je het!

De ontvanger voelt echt extreem degelijk aan: een dikke aluminium design cover (alweer: sterke Apple invloeden) en netjes afgewerkte connectoren, die vooral heel duur aanvoelen. Dit zijn we niet gewend van SAB! Onderaan de kast zit een klepje en daaronder zit een zéér practische 2.5" hdd bay. Schuif je harddisk er in, sluit het klepje en klaar!

Aansluitingen in overvloed: een echte S/PDIF voor digitale audio, een HDMI natuurlijk, volgens de specificaties de laatste standaard, een Mini USB en een gewone USB aansluiting, een netwerk aansluiting, kaartlezer en SD slot. De voorkant heeft een mooi helder groen display waar helaas alleen cijfers op komen, geen tekst.

Het aanzetten duurt de eerste keer wat lang, vooral als je de netwerk kabel meteen inplugt, want dan krijgt de ontvanger meteen een update. Daarna kunnen we aan de gang.

Belangrijk nadeel is dat 'out of de box' de kaartlezer alleen geschikt is voor Conax en dat gebruiken we helaas niet in Nederland voor satellliet. Hiervoor moet de MCAS plugin worden gedownload via een USB stick. We nemen ook de OSCam plugin even mee en natuurlijk de XBMC plugin. Het installeren gaat uitzonderlijk snel en eenvoudig, maar nadat de MCAS plugin is geinstalleerd moet je wel logisch nadenken en niet op je gevoel afgaan: onderaan staat 'STOPPEN' en dat betekent in dit geval niet dat je daarmee stopt met deze menu handeling, maar dat de MCAS dus ook daadwerkelijk stopt. Laten draaien dus en verlaten met EXIT is de oplossing.


De schotel installatie is geheel nieuw, in een horizontale lijst moet per DiSeQC poort worden aangegeven welk type lnb wordt gebruikt (Uni 1, 1 975/010.600 hebben we nodig, gek genoeg staat de eerste LNB standaard op Ku band: dat gaat niet werken is zéér verwarrend en onhandig voor onervaren gebruikers!)
Als alles goed staat ingesteld ziet het er wel héél gelikt uit, echt anders dan anders! En uiteindelijk ook heel overzichtelijk.
Zéér verwarrend is het systeem menu, wanneer kanalen moeten worden gezocht. Er zijn 2 opties beschikbaar: satelliet installatie en eenvoudige installatie. Je zou verwachten dat we de 'FASTSCAN' optie bij de eenvoudige installatie zouden vinden en de LNB instellingen bij de satelliet installatie. Niets is echter minder waar, dat is andersom. Maar goed, kiezen we satelliet installatie en dan Fastscan vinden we een automatische diseqc installatie en verloopt het inlezen van kanalen snel.
Helaas blijkt dat de software na het inlezen van de kanalen nog niet helemaa perfect is. Met geen mogelijkheid krijgen we de kanalen in de canaldigitaal volgorde en bijna beginnen we te geloven dat de kanalen er wel in staan, maar dat we de kanalen zelf nog moeten sorteren. Dat zou te gek voor woorden zijn, maar... op één of andere manier hebben we het voor elkaar gekregen en het werkt. De oplossing is eerst een willekeurige keuze te maken voor wat betreft de sortering en dan terug te gaan naar de canaldigitaal sortering en NIET te kiezen voor alfabetische sortering maar de '0..9' optie. Dat is vaag, want de SAB Android kent geen kanaalnummers, althans ze zijn niet terug te vinden:
Een kanalenlijst zoals je die in een android apparaat zou verwachten dus, maar het ziet er sober uit.. gelukkig zit er in het menu een PICON downloader zodat de lijst gevuld kan worden met  plaatjes en dat werkt geweldig,
Gelukkig heeft de ontvanger een enorm intern geheugen en alle fastscan kanalen krijgen een keurig logo.
Leuk is ook dat de PICONS terugkomen in het on-screen menu, het is wel even wennen maar het is uiterst informatief en uiteindelijk ook wel overzichtelijk!
De Menu en (huisje) Home knoppen zijn even wennen want MENU gaat dus niet naar het menu maar brengt de scherm instellingen naar voren, het huisje zorgt dat je bij de instellingen van de ontvanger kunt komen. We kijken nog eens naar de afstandsbediening:
Want eerlijk is eerlijk, het is wel iets héél bijzonders. Via de (meegeleverde) hoortelefoon aansluiting kan het geluid worden weergegeven (let op, het tv geluid schakelt dan niet uit) en via de USB poort kan de ingebouwde accu worden opgeladen. De trilfunctie heeft vooral z'n nut bij spelletjes maar misschien dat in de toekomst nog een app komt die samen kan werken met 18+ kanalen, wie weet.Nadeel van de oplaadbare batterij is natuurlijk wel, dat we zullen moeten hopen dat SAB deze batterijen tot in lengte der dagen blijft leveren, want op dit moment is er nog geen vervanging en die zal ook niet zo snel komen omdat het géén infrarood afstandsbediening is, maar een RF type, dus via hoogfrequent. Dit heeft dan wel weer als voordeel dat de ontvanger in een kast kan staan met de deuren dicht, terwijl de afstandsbediening onverstoort door blijft werken. De afstand die de signalen kan overbruggen is zéker meer dan 20 meter, waardoor het soms mogelijk is om vanuit bijv. de slaapkamer de ontvanger te bedienen. Als de slaapkamer echter te ver weg is hebben we een probleem, want dan moet met een RF-repeater gewerkt worden in plaats van een simpele infrarood verlenger. Als SAB hier niet zelf mee komt is het maar de vraag of dat gaat werken!

Andere leukigheden zijn de SAB telefoon app, die te downloaden is in de playstore of bij de lokale groenteboer (Applestore) maar wie op z'n browser het ip adres van de ontvanger intikt komt in de z.g. WebIF, de websinterface, waarmee de ontvanger bedient kan worden en streaming video kan worden gekeken, hiervoor is VLC player nodig en wanneer dat van buiten het thuisnetwerk wordt gedaan (of wanneer je telefoon op 3 of 4G draait en niet op WiFi, moeten poorten worden opgezet op de router. Niet voor elke gebruiker weggelegd dus!

Conclusie:
De SAB Android HD XBMC is een een héél erg leuk en vooral innoverend apparaat. De prijs is niet laag maar de mogelijkheden en kwaliteit van het apparaat zijn het geld zéker waard. Het is echter géén apparaat voor de gebruiker die gewoon wil tv kijken en zappen, want het handboek is zéker de moeite waard om te lezen, wie onervaren is zal beslist moeite hebben het apparaat aan de gang te krijgen! Het is ook absoluut essentieel dat een internet verbinding wordt gebruikt, niet alleen vanwege de media functionaliteit en XBMC plugin (om films en muziek te streamen) maar ook voor software updates en PICON download. Een geconfigureerd apparaat kan echter wel meegenomen worden op vakantie, als het eenmaal werkt kán het apparaat zonder netwerk.

De SAB Android is een apparaat voor de liefhebber die niet bang is voor techniek en software experimenten. Het is waarschijnlijk dat er meer Android ontvangers komen en het is veilig te zeggen dat de SAB Android absoluut het begin van een nieuw tijdperk zal aankondigen!