De geschiedenis en toekomst
                    van Neutrino-HD en Enigma2



Er wordt van alles over gezegd, maar wat is dat Neutrino of Enigma nou eigenlijk, waar komt het vandaan en waarom doet iedereen daar zo overspannen over?

Voor de basis van dit alles moeten we terug naar 2003, toen de Duitse betaal-tv aanbieder Premiere een briljant idee had. Men gaf Nokia, Sagem en Philips de opdracht een ontvanger te maken die nooit zou verouderen. En die werd gemaakt, onder de algemene naam DBox2. Wat men deed was slim: voor de ontvanger opstartte, werd eerst via de satelliet de nieuwste software gedownload, inclusief kanalenlijst en al wat nodig is. De ontvanger kon dus op elk willekeurig moment door de provider worden aangepast, waardoor het bijna onmogelijk zou moeten worden om met bijv. zelf gemaakte kaartjes 'zwart' te kunnen kijken. Men gebruikte hier het gratis operating systeem 'Linux' voor, wat flexibel, snel en veilig is: linux is erg populair in de hackers-wereld en daarmee was de beveiliging van de software perfect.

De DBox2 werd alleen geleverd bij een abonnement, waardoor deze apparaten feitelijk niet te koop waren. Toch hebben hobbyisten via een hardware-bug toegang kunnen krijgen tot de linux software in het apparaat en men schreef een compleet nieuwe software versie voor deze ontvanger, die totaal niets meer met Premiere te maken had: Neutrino. Nu was de Dbox2 ineens niet alleen in Duitsland te gebruiken, maar overal ter wereld en doordat de software volledig 'in handen' van knappe koppen was, waren zelf gemaakte kaartjes niet echt meer nodig om zwart te kunnen kijken. De vraag naar Dbox2 ontvangers ging van nul naar bijna oneindig!

Maar zoals gesteld, de Dbox2 was uitsluitend te verkrijgen bij een Premiere abonnement, wat de prijs van deze ontvangers waanzinnig opdreef. Op dat moment stapte Dream-Multimedia in op deze markt en maakte met de Dreambox7000 min of meer een kopie van de tot dan beschikbare Dbox2's, ook met Linux en ook met Neutrino. Waarschijnlijk is de DM7000s van Dream de meest verkochte ontvanger ooit.

De markt vroeg echter om meer dan een kopie van de Dbox2, men wilde opnemen en tegelijkertijd een ander kanaal kijken, dus bracht Dream de DM7025 uit: een twintuner met een compleet nieuwe software: Enigma.

De populariteit van deze ontvangers werd met name gestimuleerd door een geheel nieuw fenomeen in de satelliet wereld: cardshare. Normaal gesproken gebruikt een digitale ontvanger een smartcard om te controleren of een abonneehouder recht heeft een bepaald kanaal te kijken. De software vraagt aan de kaart of het mag en middels wat codes verschijnt er beeld op tv. Bij cardshare wordt er ingegerepen in dit proces en middels een internet verbinding wordt contact gelegd met een z.g. cardserver. Een computer met een kaartlezer, waarin een originele abonnementskaart zit. Vanwege technische tekortkomingen in het beveiligingssysteem is het mogelijk om op één officiele kaart, in een server, meer dan 50 ontvangers de benodigde gegevens te verstrekken om beeld te kunnen maken. Het was vanaf dat moment totaal overbodig om een kaart te 'kraken', het enige wat nodig is, is een originele kaart en een internet verbinding...

Inmiddels is het ca. 2007 en met name China ziet in de verkopen van Dreamboxen een mooie markt om vaste grond onder haar satellietvoeten te krijgen. Eerst worden kopies van de kleine DM500 op de markt gebracht, de originele DM500 van Dream koste in die tijd ca.   300,- maar z.g. Clone's waren al voor onder de   100,- te koop. Dit had 2 gevolgen. De meest duidelijke was dat Dream Multimedia haar verkopen van ontvangers dramatisch zag dalen maar uiteraard voelde de satelliet-tv aanbieder (in Nederland canaldigitaal, maar het fenomeen 'cardshare' had z'n effect op elke provider in de wereld) het in haar verkopen. Beiden kozen een andere strategie om het 'probleem' aan te pakken.

Waar Dream de oneerlijke concurrentie te lijf ging met douane en zelfs interpol, en de bijna onmogelijke strijd aan ging met de 'namaak' ontvangers, hebben providers gekozen om hun premium pakketten, de duurdere dus, uit te gaan zenden in nieuwe uitzendnormen als 'DVBS2', MPEG4 en in HDTV. Voor canaldigitaal werd hiermee het aanbod kwalitatief hoger maar werden goedkope dreambox-clones min of meer vanzelf uitgeschakeld. Zij ontvangen namelijk de signalen van hun top-pakketten niet meer, dus is cardshare ook niet meer actueel.

Nog agressiever dan voorheen worden rond 2010 dan ook massaal vanuit China en Korea ontvangers ingevoerd die in staat zijn om én te card-sharen én HDTV/DVBS2/Mpeg4 te kunnen verwerken. Merken als Clarktech, DGStation, VU+, maakten allemaal apparaten gebasseerd op originele Dream-ontvangers, maar China leverde ook uiterst nette kopies van de DM800, DM8000 etc, uiteraard tegen véél lagere prijzen.

Nu zit de prijs van een satellietontvanger al lang niet meer in de hardware. De plasticbehuizing, geheugen, de processor, het kost relatief weinig. Het is de software die de prijs van een ontvanger bepaald. Een groot voordeel wanneer je een ontvanger bouwt op basis van componenten waar 'iemand anders' (in dit geval Dream Multimedia) al drivers voor heeft geschreven, gecombineerd met het feit dat Neutrino(HD) of Enigma(2) 'open source' (en dus gratis) is, maakt dat je een ontvanger veel goedkoper op de markt kunt brengen dan het bedrijf dat zélf de drivers moet schrijven.

Maar als je zelf niet in staat bent (financieel of intellectueel) om zelf drivers te schrijven ben je wel héél kwetsbaar. Dream Multimedia heeft dan ook al meerdere keren kopies en klonen weten uit te schakelen met een software update met drivers die blijkbaar konden detecteren dat het géén originele ontvanger was, waardoor deze apparaten onherstelbaar beschadigd konden raken. Daarnaast heeft Dream Multimedia via interpol met succes een aantal groepen weten op te rollen die enigma/neutrino varianten voor andere ontvangers dan Dreamboxen via internet verspreiden. Deze software maakt namelijk gebruik van o.a. drivers die intellectueel eigendom zijn van Dream multimedia en die mag je niet zonder toestemming en zeker niet commercieel gebruiken.

Het is anno 2012 dus uiterst belangrijk dat een consument goed kijkt, zeker wanneer er Neutrino of Enigma op een aan te schaffen ontvanger draait, of de fabrikant zelf haar drivers schrijft, of dat zij ze 'lenen' van andere merken.

De enige merken waarvan wij zéker weten dat zij hun eigen drivers schrijven zijn Dream-multimedia en Opensat/AZBox. Wie de AZBox een beetje heeft gevolgd weet hoe lang het al duurt voor Enigma(2) stabiel en goed op de markt beschikbaar is. Pas met de introductie van de AZBox ME kan gezegd worden dat deze software 'goed' is en dat heeft dan ook alles te maken met de integratie van drivers in de open-source software Neutrino en Enigma. Dit betekent concreet dat de software ondersteuning, in tegenstelling tot eendagsvliegen en korte-termijn denkende producenten, eigenlijk volledig gegarandeerd blijft over een langere periode en dat de software ondersteuning een keuze is van de leverancier, niet van de concurrent van die leverancier.

Wij adviseren consumenten om vér weg te blijven van clones en vage merken zonder fatsoenlijke importeur of onbereikbare fabrikant, goedkoop kopen kon uiteindelijk dan wel 's toch duur kopen zijn....