Duoblock of monoblock: meerdere satellieten op één schotel!
We hebben zojuist gezien dat satellieten zich in een baan om de evenaar bevinden. Omdat we in Nederland en België niet aan de evenaar zitten, ziet de plek waar de diverse satellieten 'hangen' er voor ons heel specifiek uit (zie plaatje). Dit plaatje geeft een beetje aan wat er aan de hand is (de vorm van de boog is natuurlijk niet correct), naar mate we verder oost of west gaan, hoe láger de satellieten aan de horizon zichtbaar zijn. Dat verschil zien we al bij Astra en hotbird, maar nog veel sterker bij bijvoorbeeld Hispasat op 30graden West!
Dit betekent theoretisch dat het beste signaal verkregen wordt, als we de schotel met de boog meedraaien en daarbij steeds lager naar de horizon gaan 'kijken'. Met een vaste opstelling is dit helaas niet te doen (je zou de pijp waarop de schotel zit moeten buigen), dus moet, naar mate we verder oostelijk of westelijk 'gaan' de schotel lager gaan richten.
Als we dus gebruik maken van een monoblock, een LNB voor ontvangst van bijvoorbeeld Astra en hotbird, dan moet de monoblock in de houder gedraaid worden, zodat de ontvangstkop voor hotbird LAGER komt te zitten dan Astra (let op het spiegeleffect van de schotel!)
De reden, waarom in dit plaatje de LNB 'verkeerd om', dus met de kabel omhoog is bevestigd, zit hem in het feit, dat de rechter lnb-hoorn nu uitgericht kan worden op Astra (als je al een Astra schotel hebt hoef je dus je schotel niet te verdraaien!) en daarmee zal hotbird nu goed staan. Alleen nog even de 'vrije' hoorn naar beneden draaien tot maximaal signaal wordt verkregen (even op de signaal meter van de ontvanger kijken, let op, éérst een hotbird kanaal kiezen!), een ander voordeel is, dat op deze manier Astra staat ingesteld op de eerste DiSeqC (A) stand. Dit betekent dat niet-DiSeqC ontvangers prima werken en netjes Astra kunnen ontvangen.
Let op: voor de installatie van een DUO-BLOCK (voor astra1 en astra2) moet de lnb precies andersom staan!